Humuskampanja

Lisätään humusta ja sidotaan hiiltä maahan

Maaperän humus on arvokasta, eloperäistä ainetta. Humus on mikrobien rakentamaa ainesta, joka on syntynyt hajonneista juurista, kasveista ja eläimistä. Se on suurimmaksi osaksi hiiltä, eli se sitoo ilmakehän hiiltä maaperään.

 

Carbon underground:in mukaan päästöjen vähentämisen lisäksi hiiltä on poistettava ilmakehästä.

 

Maanparantaminen on hyvä ilmastotyökalu.

 

Humuskampanja kokoaa yhteen humuksesta kiinnostuneita toimijoita ylläpitäen mm. Humuspiiriä, maanparantamisen opintopiiriä ja tuo esiin maanparantamisen merkityksellisyyttä sekä yhteiskehittää maanparantamisen työkaluja kaupunkeihin.

 

Humuskampanjan päämäärä on saada humuksen lisääminen kansalaistaidoksi vuoteen 2040 mennessä.

 

Yhdessä toimeen! 

 

Otetaan hiiltä takaisin ilmakehästä. Voit tehdä humusta erilaisilla asunnoissa sisällä tehtävillä komposteilla, joita ovat bokashi ja matokomposti tai sitten ulkona kompostoimalla esim. puutarhajätteet ja syksyn lehdet. 

 

Terveen maaperän periaatteiden mukaan toimiminen auttaa sinua puutarhapalstalla. Luonnon monimuotoisuuden lisääminen mm. metsäpuutarhojen, niitytyksen sekä piennarten kukkaistamisen avulla edistää luonnon hyvinvointia. 

 

Rakkaus maahan

 

Joskus tietysti ilmastonmuutoksen läheisyys ahdistaa, mutta luodaan yhdessä yhteyttä maahan. Yksin emme ole, sillä miljoonat elämää rikastuttavat mikrobit ja sienirihmat tekevät jatkuvasti maanparannusta.

 

Pidämme perusarvoina rakkautta maahan ja yhteyttä toisiin ihmisiin. Työkaluina ovat piirit ja oppimismatkat, joiden avulla löydämme maanparannuksesta innostuneet ihmiset. Lähdetään mukaan innostumaan heidän kanssaan, tekemään yhdessä ja kokeilemaan kaikkia hyviä ideoita.

 

Voit kirjata omia kokemuksiasi ja oppimismatkaasi Humusvihkoon. Tehdään yhdessä taidetta, etsitään alkuperäistä tietoa ja jaetaan tietoa siitä, mikä on matojen elämäntehtävä Maa-planeetalla tietopankin avulla.

Ehta Rahan toimintaan kuuluu yhteishyvän talouden rahoittaminen ja yhteisöllisten työkalujen kehittäminen. Humuskampanja liittyy osuuskunnan tekemään ilmastotyöhön, jossa yhteiskehittämällä luodaan kestävän talouden verkostoja.

 

https://www.ehtaraha.fi/

Nuorten Maa ry:n tarkoituksena on kehittää, opiskella ja tutkia kaikenikäisten, mutta erityisesti nuorten, kanssa luontoa ja elämää kunnioittavaa metsässä elämisen kulttuuria.

 

Yhdistys elvyttää paikallisia sekä alkuperäiskansojen tietoja ja taitoja luoden monimuotoisia metsäpuutarhoja kohtaamis-, metsäarkitaitojen opettelu- ja koulutuspaikoiksi.

 

Nuorten Maa on osa aktiivista kansainvälistä nuorten verkostoa. Nuorten maa ry toimii tällä hetkellä Keuruun Ekokylässä. 

 

http://www.nuortenmaa.fi/

Biodynaaminen yhdistys on yhteistyöfoorumi kaikille niille, jotka ovat kiinnostuneita ympäristöystävällisestä maataloudesta, oman luontosuhteen syventämisestä ja laadukkaasta ravinnosta. Yhdistys on rakentanut jo vuodesta 1946 tukijalkaa luonnonmukaiselle viljelylle.

 

Biodynaamisen viljelyn lähtökohtana on maanviljelyn uudistaminen, mutta kyse ei ole pelkästä viljelystä. Maukas ja terveellinen ravinto tuo maalaiset ja kaupunkilaiset saman pöydän ääreen pohtimaan yhdessä tulevaisuuden kysymyksiä. Niistä keskeisin on: miten hoidamme luontoa niin, että se kantaa ja ravitsee meitä jatkossakin.

 

https://www.biodyn.fi/

 

 

 

Osuuskunta Ehtaraha

MIKÄ? Neljän työpajan sarja, jossa yhdessä humusammattilaisten - viljelijöiden ja puutarhurien - kanssa ideoidaan ja työstetään työkaluja, joilla voi parantaa maaperää kaupungissa ja sitoa siten hiiltä maahan.

 

KENELLE? Sinulle 16-26 vuotias, joka olet innostunut tulemaan mukaan maanparantajien verkostoon. Pilottiin mahtuu mukaan 20 nuorta.

 

MISSÄ? Työpajat tapahtuvat neljällä regeneratiivisella luomutilalla Tuusulassa, Korsossa, Raikussa ja Sipoossa.

 

KOSKA? Neljänä pidennettynä viikonloppuna vuonna 2023. Aikataulu päätetään osallistujien kesken yhdessä vuoden 2022 aikana. Näet kasvukauden lopputalvesta kevään istuttamiseen, kesän kasvukauteen, syksyn satoon ja alkutalven maan hiljentymiseen.

 

OPIT maanparantamista, yhteiskehittämistä ja viestintää. Pilotissa on mukana maanparantamisen ja viestinnän ammattilaisia.

 

KIINNOSTUITKO? OTA YHTEYTTÄ

Kysy Humus Symposiumissa Marika Lohelta tai lähetä sähköpostia osoitteeseen info@humuskampanja.fi. Pilottiin osallistuminen on maksutonta.

 

MyHumus-pilotti nuorille vuonna 2023

Biodynaaminen yhdistys ry

Nuorten Maa ry